‘Van het ene op het andere moment is hij zo boos,

zo ken ik hem niet. Ik word er soms bang van’.

Interculturele begeleiding

Effectief communiceren met mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel ongeacht hun culturele of religieuze achtergrond.
 

Cursus Interculturele Begeleiding

Begeleiding geven aan iemand met een andere culturele achtergrond is niet altijd vanzelfsprekend. Hoe ga je ermee om als de persooon die je begeleidt je mierzoete lekkernijen blijft voorschotelen? En wat doe je als iemand zijn medicatie niet wil slikken gedurende de vastenperiode? De cursus interculturele begeleiding geeft aandacht aan dit soort vragen.

Doelstelling

Het vergroten van inzicht, competentie en kennis om zo culturele misverstanden op te sporen en op te lossen. De vertrouwensrelatie tussen de te begeleiden persoon en de begeleider zal versterken door culturele afkomst te (h)erkennen.

Competenties

  • U bent bekend met de wijze waarop cultuur de communicatie beïnvloedt
  • U kunt beter aansluiten bij degene die u begeleiding biedt doordat u een specifieke manier van bevragen kan toepassen
  • ​U kunt over de grenzen van uw eigen cultuur heen communiceren.

Werkwijze

De cursus vindt in company plaats en wordt inhoudelijk op maat gemaakt.  Uw wensen en vragen zijn leidend voor de inhoud van de cursus. Ook het aantal deelnemers wordt in overleg bepaald.

Professionals in NAH adviseert een cursus 2 dagen. Essentiële aandachtspunten komen aan de orde en krijg u krijgt inzicht in culturele verschillen én overeenkomsten. We staan daarnaast stil bij de gevolgen van migratie op gezondheid en de invloed van cultuur op ziektebeleving. Tevens besteden we aandacht aan de bewustwording van onze eigen ‘heilige huisjes’. Neem de gelijkheid tussen man en vrouw. Hoe gaat u daarmee om in een conservatief gezin, waar daar anders over wordt gedacht? Hoe zorgt u ervoor dat uw overtuiging de begeleiding niet in de weg zit?  

De cursus biedt geen blauwdruk van bepaalde culturen, maar handvatten die u in de begeleiding helpen om culturele misverstanden op te sporen en op te lossen. We werken vanuit een systeemtheoretische visie op diversiteit.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

  • culturele dimensies die de begeleiding beïnvloeden
  • migratie en gezondheid
  • thema’s zoals eer, trots en schaamte
  • religieuze invulling van ziektebeleving

Trainer

Dorien Claessen is cultureel antropoloog en maatschappelijk werker. Sinds begin 2012 werkt ze voor Professionals in NAH. Als antropoloog deed ze onderzoek naar identiteit van jong volwassenen in Kosovo. Daarvoor werkte ze tien jaar als hulpverlener in Nederland, Guatemala en de VS.

Werkgebied

Vul hieronder
een plaatsnaam
of postcode
en klik op verder

Brochures

brochures